Red Velvet Cake
Sumber:Asian Food Chanel
Bahan kek:
Bahan kek:
3 biji telur gred B*
1 1/2 cawan gula kastor*
1 1/2 cawan minyak*
1 cawan yogurt*
2 sdb pewarna merah*
1 st cuka putih*
1 st esen vanila*
2 1/2 cawan tepung gandum,ayakkan
1 sdb serbuk koko
1 st serbuk soda bikarbonat
1 st garam
Cara:
1.Panaskan oven 170'C.Griskan loyang 8x8" dan alas dg baking paper.
2.Dalam food processor,putar bahan bertanda* hingga rata.
3.Masukkan tepung gandum,serbuk koko,soda bikarbonat,garam.Putar lagi hingga rata & halus.
4.Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 1 jam atau sehingga masak.Setelah masak sejukkan dan bahagi kepada berapa bahagian (sesuai selera) utk diberi krim keju.
Bahan krim keju:
250g krim keju
250g krim keju
1/2 cawan gula aising,ayakkan
1/4 cawan whipping cream
parutan kulit lemon dr 1 buah lemon
Cara:
1.Satukan semua bahan dalam mangkuk pengadun.Putar sehingga lembut dan halus.
2.Sapukan pada lapisan kek.
SELAMAT MENBCUBAA...EMM DAP DAP DAPPP..
No comments:
Post a Comment